Mobil: 20/329-3932 Email: info@fenyocentrum.hu

A karácsonyfa

“Soha ne hullasd el a leveleidet. Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak. Te légy a legdélcegebb és legszívósabb minden társad között, élj meg mindenütt. Légy az emberek öröme, és emlékezetünkre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.”

A karácsonyfa története:

karácsonyfa fenyőcentrumA karácsonyfa állítás hagyománya Skandináviából származik és  a 30 éves háború idején jutott el Németországba a 17. században.

A népi hiedelmek szerint a téli napforduló alkalmával a szabadon kószáló gonosz démonok és szellemek elől csak az menekülhetett meg, aki az örökzöld fa alá húzódott.

Luther Márton vallásreformer állított először karácsonyfát gyermekeinek. Kezdetben gyümölcsökkel, édességekkel díszítették.

Hazánkban a karácsonyfa állítás hagyományát egy a mestergerendára  felakasztott termőág vagy karácsonyi életfa előzte meg.

Magyarországon az első óvoda megalapítója Brunszvik Teréz állított először karácsonyfát 1824-ben Aszódon. Kezdetben ez szokás csak a nemesi családoknál terjedt el majd később megjelent a módosabb polgári családok körében és a szegényebb rétegekben is.

A Wikipédia karácsonyfa szócikkében további értékes információkat olvashat.